Web Analytics Made Easy - Statcounter

 به گزارش ایرنا، هوای کردستان از یکشنبه هفته گذشته تا دیروز جمعه بارانی بود و بعد از آن دمای هوا کاهش یافت و زمستان با یخبندان خودنمایی کرد.

 اما در ادامه خبرها اولین خبر خوب این بود که بیشتر شهرستان های کردستان به وضعیت آبی کرونا رسیدند و تنها بانه زرد بود.

البته این وضعیت به معنای گذر از خطر نیست و اگر پروتکل های بهداشتی رعایت نشود، این بار اومیکرون حلقه محاصره قرمز را به دور استان خواهد کشید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حسرت المپیک در ۲ دهم ثانیه

در اولین روز هفته گذشته، میلاد سیار دونده ۳۲ ساله سنندجی و عضو تیم ملی دو و میدانی کشورمان مهمان ایرنا مرکز سنندج بود.

 این دونده کردستانی از آرزوها و امیدهایش در این مهمانی گفت و حسرتی که به خاطر دو دهم ثانیه بر دلش نشست و نتوانست به المپیک ریو راه پیدا کند.

وی از تلاش های مجموعه ورزش و جوانان استان رضایت داشت ولی  از کارخانه داران و شرکت های بزرگ صنعتی استان گلایه کرد که برای پیشرفت ورزش استان گامی بر نمی دارند و حمایت نمی کنند.

نصب کد کیو آر بر روی صندوق صدقات در کردستان

 معاون توسعه مشارکت‌های مردمی کمیته امداد امام خمینی کردستان هم از آغاز پرداخت صدقه از طریق کد کیو آر در استان خبر داد و گفت که این کد تا کنون بر روی هشت هزار صندوق نصب شده است.

 خیرین می‌توانند از طریق گوشی‌های هوشمند با اسکن این کد صدقه خود را پرداخت کنند.

 به گفته هیوا رحیمی پرداخت صدقه از طریق اسکن کد کیو آر از روش‌های مطمئن، آسان و سریع برای کمک به نیازمندان است.

مشارکت ۲۸ پایگاه امدادی هلال احمر کردستان در طرح زمستانی

 مدیرعامل جمعیت هلال احمر گفت که در طرح امداد زمستانی این جمعیت، امسال ۲۸ پایگاه امداد و نجات ثابت موقت و پشتیبان با  ۹۴ تیم عملیاتی در استان مشارکت دارند.

 پیام جلالی افزود: این طرح تا ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ در استان ادامه دارد و یک فروند بالگرد در قالب امداد هوایی به صورت آماده باش برای شرایط اضطراری پیش‌بینی شده و همچنین همه امکانات لازم برای اسکان اضطراری در پایگاه‌های امداد جاده‌ای برای مسافران در نظر گرفته شده است.

تشکیل اتاق اصناف کشاورزی در همه شهرستان‌های کردستان

رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: اتاق اصناف کشاورزی در همه شهرستان‌های استان تشکیل می‌شود و جهاد کشاورزی حامی این اتاق ها و دیگر تشکل‌های بخش کشاورزی استان خواهد بود.

 محمد فرید سپری در جلسه قرارگاه امنیت غذایی استان اظهار داشت: در سال‌های اخیر نظام صنفی کشاورزی فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته و اکنون بر اساس دستورالعمل جدید عنوان نظام صنفی کشاورزی به اتاق اصناف کشاورزی تغییر پیدا می‌کند.

وی این را هم گفت که با تشکیل اتاق اصناف کشاورزی اعتباربخشی به پروانه های کشاورزی و هویت بخشی به کسب و کارهای بخش اتفاق می افتد.

احیای واحدهای علمی کاربردی وابسته به ادارات

 این خبر را رییس دانشگاه جامع علمی کاربردی کردستان در نشست با خبرنگاران اظهار داشت و افزود: انحلال مراکز علمی کاربردی وابسته به ادارات و نهادهای دولتی موافقت دفتر گسترش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را نداشته و بر همین اساس تلاش هایی برای احیای آنها در دست انجام است.

 عادل سی و سه مرده به فعالیت ۱۳ مرکز فعال علمی کاربردی در کردستان اشاره کرد و گفت: مرکز قروه به دلیل مشکل هیات موسس و مرکز مریوان هم به دلیل مشکلات داخلی موفق به پذیرش دانشجو در سال تحصیلی جاری نشده‌اند ولی مرکز مریوان از بهمن دانشجو پذیرش می کند.

برخورداری روستاهای بالای ۲۰ خانوار کردستان از راه آسفالت روستایی

 مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای کردستان با اشاره به اینکه بیش از سه هزار کیلومتر راه روستایی در استان وجود دارد گفت: آسفالت راه های روستایی بالای ۲۰ خانوار استان در اولویت است.

 محمد راشد مدرس گرجی اظهار داشت: آسفالت و بهسازی راه های روستایی به صورت کامل به این اداره‌کل واگذار شده و در فرصت زمانی یک سال و نیم گذشته حدود ۲۰۰ کیلومتر از محل منابع داخلی و بخش خصوصی آسفالت شده است.

وی این را هم یادآور شد که تعدادی از روستاهای بالای ۲۰۰ خانوار جمعیت استان هنوز جاده خاکی یا شنی دارند که این مساله، تردد را برای ساکنان آنها سخت کرده و آسفالت آن نیازمند توجه و برنامه‌ریزی جدی است.

دانشگاه کردستان در رتبه ۵۵۳ گرین متریک

 دانشگاه کردستان در ادامه موفقیت‌های خود برای کسب رتبه های جهانی، این بار در نخستین حضور خود در جدیدترین رتبه بندی جهانی گرین متریک رتبه ۵۵۳ جهان را به دست آورد.

 رییس دانشگاه کردستان گفت: این رتبه بندی به ابتکار دانشگاه اندونزی و با هدف ترویج پایداری در آموزش عالی در سال ۲۰۱۰ شکل گرفته است.

 رحمت صادقی افزود: در رتبه بندی گرین متریک ۲۰۲۱ اطلاعات ۹۵۶ دانشگاه از ۸۰ کشور جهان مورد ارزیابی قرار گرفت که در این لیست اسامی ۴۲ دانشگاه ایرانی نیز به چشم می‌خورد و دانشگاه کردستان موفق به کسب رتبه ۲۰ در بین دانشگاه های ایرانی شد.

بازدید مشاور رییس جمهوری از ایرنا مرکز سنندج

 مشاور رییس جمهوری در امور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی در اولین بازدید خود از ایرنا مرکز سنندج با خبرنگاران و کارکنان این مرکز دیدار و گفت و گو کرد.

ماموستا عبدالسلام کریمی در این بازدید با اشاره به اهمیت وجود رسانه گفت: مسوولان باید مدیون اهالی رسانه و قدرشناس آنها باشند چرا که خبرنگاران فعالیت و کارهای دولت را بدون دریافت هیچ هزینه و چشم داشتی منعکس می کنند.

 وی حضور خبرنگاران در جلسات را عامل شفافیت اعلام کرد و اظهار داشت: نباید هیچ مانعی برای رسانه‌ها ایجاد شود بلکه باید با احترام درها را به روی اهالی رسانه باز کرد.

توجه به سلامت غذایی با کشف بیش از یک تن ماده غذایی فاسد

 رییس مرکز بهداشت سنندج گفت: در ادامه اقدامات نظارتی فعالیت اصناف و مراکز خدماتی و تجاری در گروه های مختلف صنفی، یک هزار و ۴۰ مورد بازرسی انجام و یک‌هزار و ۲۶ کیلوگرم انواع مواد غذایی غیر قابل مصرف کشف و ضبط شد.

 دکتر جهانبخش یوسفی اظهار داشت: برخورد قانونی با خاطیان تشدید می شود که در همین زمینه ۲۰ واحد صنفی به علت عدم رعایت پروتکل های بهداشتی اخطار ۲۴ ساعته بهداشتی دریافت کردند تا در کمترین زمان ممکن نسبت به رفع آن اقدام کنند.

انتصاب مدیران توانمند برای مبارزه با فساد در کردستان

 استاندار کردستان در نشست با اعضای شورای افتا و روحانیت این استان با یادآوری سیاست فساد ستیزی دولت سیزدهم گفت: در انتصاب مدیران استان به دنبال افراد سالم و توانمند در سالم سازی هستیم که در مبارزه با فساد جدی باشند.

 اسماعیل زارعی کوشا این را هم گفت که با وجود همه خدمات چهار دهه گذشته در کردستان به دلیل وجود محرومیت‌های مزمن این استان همچنان نیازمند کار و تلاش جدی تر و پیشرفت و تعالی است.

 وی همچنین تاکید کرد: ارتباط میان مجموعه اداری استان با مرکز بزرگ و شورای افتا باید تقویت شود چرا که این مرکز ظرفیت بزرگ و گرانبهایی به شمار می رود.

آغاز مرمت و بازسازی تیمچه امیر تومان بیجار

 این هفته رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بیجار از مرمت و بازسازی تیمچه امیر تومان از آثار تاریخی این شهر خبر داد.

 محمد ابراهیم الیاسوند گفت: پروژه مرمت و بازسازی اُروسی های تیمچه امیر تومان که بر اثر گذشت زمان تخریب شده در حال اجراست.

 وی افزود: در کمیته برنامه‌ریزی شهرستان بیش از ۶۰۰ میلیون ریال اعتبار برای بازسازی و مرمت این اثر اختصاص یافته است.

انتشار فراخوان سومین دوره جایزه رسانه ای پینووس

 دبیرخانه سومین دوره جایزه رسانه‌ای پینوس ویژه فعالان رسانه استان کردستان اعلام کرد: علاقه‌مندان تا ۲۰ دی ماه فرصت دارند آثار خود را به دبیرخانه این جشنواره ارسال کنند.

محورهای موضوعی سومین دوره جایزه رسانه‌ای پینووس ثبت جهانی هورامان و آموزش است،  محور ثبت جهانی هورامان شامل تشریح مزایای ثبت جهانی هورامان، واکاوی مولفه های توسعه نیافتگی هورامان، معرفی ظرفیت های فرهنگی و تاریخی منطقه هورامان،  نقش رسانه ها در توسعه گردشگری منطقه هورامان، ثبت جهانی و ثروت آفرینی و نقش مشارکت مردم در توسعه هورامان است.

محور آموزش و پرورش و آموزش عالی هم شامل بررسی چالش های نظام آموزش و پرورش در کردستان، چالش‌های توسعه علمی در کردستان، ظرفیت‌ها و دستاوردها، پسا کرونا و آموزش و پرورش در کردستان، آموزش و توسعه اقتصادی استان، نقش نهادهای حامی در توسعه علمی و آموزشی کردستان، واکاوی مدیریت دانش در استان و واکاوی نقش اتاق بازرگانی در توسعه علمی و پژوهشی کردستان است.

قالب آثار هم در برگیرنده گزارش، یادداشت و تحلیل، مصاحبه و عکس خبری است.
 

آبرسانی از سد آزاد به سنندج تا قبل از فصل گرمای ۱۴۰۱

استاندار کردستان در بازدید از سد آزاد و سامانه انتقال آب به تصفیه خانه سنندج ابراز امیدواری کرد که این پروژه تا قبل از فصل گرمای سال آینده به بهره‌برداری برسد تا مشکل طعم و بوی بد آب شرب سنندج به پایان برسد.

 اسماعیل زارعی کوشا در این بازدید اظهار داشت: برای بهره‌برداری از سامانه انتقال آب سد آزاد به تصفیه خانه سنندج ۶ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است که تلاش می‌کنیم این اعتبار را از محل ماده ۵۶ تامین کنیم.

 وی با بیان اینکه پروژه‌های سد آزاد و ژاوه از طرح‌های پیشران برای توسعه استان است اضافه کرد: برای تکمیل سد ژاوه پنج هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است که پیگیری لازم برای تامین آن انجام خواهد شد.

 مدیر عامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران هم که در این بازدید استاندار را همراهی می کرد گفت: با توجه به ظرفیت‌های موجود از لحاظ فنی و اجرایی پروژه های بزرگ حوزه آب در کردستان طی دو سال و نیم آینده به بهره‌برداری می‌رسد.

 سید حسن رضوی با تاکید بر اینکه تلاش می شود هر ۶ ماه یک پروژه حوزه آب در کردستان به پایان برسد اظهار داشت: مجموعه پروژه های حوزه آب استان به شرط تامین مالی تا پایان سال ۱۴۰۲ به بهره‌برداری می‌رسد که با توجه به اراده ای که در استان وجود دارد این مهم محقق خواهد شد.

 وی با بیان اینکه سه پروژه مهم حوزه وزارت نیرو در سه استان کشور از جمله کردستان در اولویت تمام قرار گرفته افزود: در دولت سیزدهم آسیب‌های پروژه‌های تعریف شده و در حال اجرای دولت‌های قبلی بررسی شده و این آسیب ها علاج خواهد شد.

فعالیت ۷ هزار هنرستان در کشور

 مدیرکل آموزش های هنرستانی وزارت آموزش و پرورش که ۲۹ آذر به بانه سفر کرده بود در سمینار تاثیر آموزش های هنرستانی برای منطقه ویژه اقتصادی بانه گفت: هفت هزار هنرستان در رشته های مختلف در کشور فعالیت دارند و با توجه به اینکه هرم شغلی در حال تغییر است تعدادی از هنرستان های وابسته را دستگاه‌های اجرایی کشور اضافه کرده‌ایم.

 مصطفی آذرکیش اظهار داشت: اگر بخواهیم نیروی کار منطقه ویژه اقتصادی بانه را از طریق تربیت نیروی کار ماهر تامین کنیم ضروری است که در همه بخش ها تغییراتی ایجاد کرده و نیروی کار را به سمت مشاغل جدید سوق دهیم.

لزوم اجرای ۱۰۰ درصدی مصوبات کارگروه ها

 این را استاندار کردستان در جلسه کمیسیون مدیریت اجرایی ایمنی حمل و نقل راه های استان اعلام و تاکید کرد: تمام مصوبات باید در مدت زمان تعیین شده به صورت کامل اجرا شود.

 اسماعیل زارعی کوشا اظهار داشت: وقتی جلسه و یا کارگروهی برای بررسی و رفع مشکلات حوزه های مختلف تشکیل می‌شود باید خروجی مشخص داشته و مصوبات آن حتماً عملی شود.

 وی این را هم گفت که تشکیل جلسه برای ارائه گزارش بدون هیچ نتیجه و بازخورد فقط اتلاف وقت است و دردی از مردم دوا نمی‌کند.

استاندار کردستان تاکید کرد: از این پس هیچگونه کم کاری از هیچ مدیر و مسوولی در زمینه اجرای مصوبات پذیرفتنی نیست.

ساماندهی راه های روستایی کردستان در اولویت

نماینده ولی فقیه در کردستان ۲۹ آذر در دیدار مدیرکل و معاونان راهداری و حمل و نقل جاده ای استان گفت: اقدامات خوبی در زمینه ارتقا راه‌های روستایی استان انجام شده این برنامه همچنان باید در اولویت باشد.

 حجت الاسلام و المسلمین عبدالرضا پورذهبی اظهار داشت: به خاطر ترددهای زمینی هفتگی و بازدیدهای میدانی از شهرستان‌ها و روستاها در جریان وضعیت جاده‌های استان قرار دارم.

 وی افزود: گزارش های ارائه شده نشان می‌دهد که اقدامات و فعالیت‌های این بخش رضایت بخش بوده و امیدواریم در چند سال آینده با اولویت بندی وضعیت راه های استان سر و سامان بگیرد.

 وی همچنین خواستار تسریع در حل مشکلات مرز رسمی باشماق و بهبود وضعیت جاده ها با توجه به حادثه‌خیز بودن محورهای استان شد و گفت: از ظرفیت معادن برای تخصیص اعتبار و تسریع در اجرای پروژه ها بهره گرفته شود.

صاحبنظران وضعیت اقتصادی کردستان را تحلیل کنند

استاندار کردستان از صاحبنظران و اساتید حوزه اقتصاد استان خواست در خصوص وضعیت تغییرات شاخص قیمت کالاها و نرخ تورم وضعیت اقتصادی استان را تحلیل کنند.

اسماعیل زارعی کوشا در بیستمین جلسه کارگروه تنظیم بازار استان خواستار تهیه جدولی از مقایسه قیمت کالاهای اساسی در استان و کشور شد و گفت: با اطلاع از این مهم می توان تعادل را در عرضه کالا با قیمت مناسب ایجاد کرد.

وی که از الان به فکر میوه شب عید شهروندان بود اضافه کرد: در ارتباط با بحث تنظیم بازار و تامین میوه شب عید می‌طلبد ابتدا آسیب‌شناسی از سال‌های قبل انجام شود تا با مشخص شدن مشکلات و موانع گذشته نتیجه بهتری را در سال جاری داشته باشیم.

 استاندار کردستان قیمت بالای گوشت قرمز در استان را غیر قابل قبول خواند و اظهار داشت: با توجه به اینکه استان تولیدکننده گوشت قرمز است باید قیمت هم متعادل باشد.

کشف ۵ کیلوگرم طلای قاچاق در مرز مریوان

فرمانده مرزبانی استان کردستان گفت: پنج کیلو و ۱۴۹ گرم طلا به ارزش ۶۶ میلیارد و ۹۵۰ میلیون ریال در نوار مرزی مریوان کشف و ضبط شد.

 سرهنگ محمد عارف سپهری اظهار داشت: در راستای حراست از مرزها و تشدید اقدامات کنترلی، مرزبانان هنگ مریوان با انجام کارهای تحقیقاتی و بررسی همه جانبه در نقاط مرزی از قصد قاچاقچیان مبنی بر انتقال محموله زیورآلات قاچاق به کشور مطلع شدند.

وی افزود: در همین رابطه موضوع به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفت و مرزبانان با اجرای کمین و بهره گیری از تجهیزات فنی در حوزه مرزی "ته ته" مستقر شدند.

فرمانده مرزبانی استان یادآور شد: مرزبانان پس از ساعت ها کمین با قاچاقچیانی که قصد ورود غیرقانونی به خاک کشور را داشتند روبرو شده و با اخذ موضع مناسب سد راه آنان شدند.

قرآن خطی شیخ حسن مولان آباد سقز مرمت شد

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سقز گفت: قرآن خطی شیخ حسن مولان آباد که در مسجد روستای مولان آباد بخش امام شهرستان سقز نگهداری می شود مرمت شد.

صلاح نصراللهی داشت: قرآن خطی شیخ حسن مولان آباد بیش از ۳۱۶ سال قدمت دارد و به مرور زمان و بر اثر عوامل مخرب محیطی و نیز مرمت های غیر علمی دچار آسیب های فراوانی شده بود.

وی اضافه کرد: مرمت این نسخه با ارزش را حمید ملکیان یکی از چیره دست ترین مرمتگران ایران در چهار ماه انجام داد.

قاریان قرآن فعال تر و پویا تر باشند

اولین مهرواره قرآنی طاها (مسابقات حفظ، قرائت و ترتیل قرآن کریم ویژه خانواده طلاب و روحانیون اهل سنت کردستان) هفته گذشته در کردستان برگزار شد.

نماینده ولی فقیه در کردستان در این مراسم  گفت: قاریان قرآن سعی کنند راهی را که انتخاب کرده‌اند، فعال‌تر و پویاتر طی کنند و با تمرین بیشتر برای تاثیرگذاری بهتر بر مردم گام بردارند.

حجت الاسلام عبدالرضا پورذهبی ظهار داشت: قاریان قران برای مسلط شدن بر قرائت، تمرین زیادی می‌کنند اما نیاز است این ممارست بیش از گذشته ادامه پیدا کند که کاری معنوی و خداپسندانه است.

مدیر مرکز بزرگ اسلامی غرب کشور هم گفت:  ۱۵۱ طلبه خواهر و خانواده طلاب و روحانیون استان در مهرواره قرآنی طاها شرکت کرده‌اند.

حجت الاسلام سعید عسگری  اظهار داشت: مسابقات طلاب و روحانیون چندین سال است در سطح استان برگزار می‌شود اما متاسفانه سال گذشته به دلیل شیوع کرونا و لزوم رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی تعطیل شد.

خراسان قهرمان هندبال پیشکسوتان کشور شد

هشتمین دوره مسابقات قهرمانی جام هندبال پیشکسوتان کشور سه شنبه  هفته گذشته در سالن زنده یاد «اوسط چراغ علیپور» شهر بیجار با قهرمانی تیم پیشکسوتان خراسان به کار خود پایان داد.

این مسابقات  از روز جمعه ۲۶ آذر با حضور هشت تیم از سراسر کشور در بیجار آغاز  شده بود که در آخرین بازی، پیشکسوتان خراسان با نتیجه ۱۷ بر ۱۲ تیم تهران را شکست داد و قهرمان این رقابت ها شد و  تیم های تهران و بوشهر هم به ترتیب مقام های دوم و سوم را کسب کردند.

هشت تیم پیشکسوتان هندبال از استان ها و شهرهای خراسان رضویی، بوشهر، مازندران، آذربایجان شرقی، کرمانشاه، همدان، مرکزی و تهران  در این رقابتها حضور داشتند.

بسیج آماده کمک به راه‌اندازی مجدد واحدهای تولیدی راکد

مسوول سازمان بسیج مهندسین صنعت و معدن سپاه بیت‌المقدس گفت: اگر واحد تولیدی راکدی قصد راه‌اندازی مجدد داشته باشد، کمک‌های لازم را انجام داده و موانع‌ آن واحد تولیدی را نیز رفع می‌کنیم.

مهدی مه‌تابانی در جمع خبرنگاران اظهار داشت:  امسال قرار است ۳۵۰ واحد صنعتی و ۵۰ واحد معدنی مورد بررسی و پایش قرار گیرد و مانع‌زدایی‌ لازم نیز انجام شود.
وی ادامه داد: یکی از اهداف ما در بخش صنعت، کمک به تثبیت و ایجاد اشتغال برای ۲ هزار و ۸۰۰ نفر در واحدهای صنعتی استان کردستان است.

اساتید حوزه و دانشگاه از توانمندی‌های یکدیگر بهره بگیرند

 نماینده ولی‌فقیه در استان کردستان در نشست هم اندیشی اساتید حوزه و دانشگاه که به مناسبت سالروز وحدت حوزه و دانشگاه گفت: اساتید حوزه و دانشگاه با هم اندیشی از تجربیات و توانمندی‌های همدیگر برای پیشرفت در بخش های مختلف بهره گیرند.

حجت الاسلام عبدالرضا پورذهبی اظهار داشت: اساتید باید با حضور در حوزه های علمیه و علما و روحانیون با حضور در دانشگاه، توانمندی های یکدیگر را بسنجند و با هم اندیشی و هم کلام شدن علاوه بر نزدیکتر شدن افق های ذهنی، از توانمندی یکدیگر حسن استفاده را ببرند تا منجر به پیشرفت و سربلندی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران شود.

۶۳ درصد مادران باردار کردستانی علیه کرونا واکسینه شدند

معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: ۶۳درصد مادران باردار در استان نوبت اول و ۳۳ درصد آنان نیز نوبت دوم واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند.

 دکتر بهروز اخوان اظهار داشت:  ۹۴ درصد دانش آموزان استان، نوبت اول و ۷۳ درصد نیز نوبت دوم واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند.

وی گفت: ۲ میلیون و ۵۴۸ هزار و ۱۲۹ دُز واکسن تا این لحظه به استان تحویل شده و از این تعداد ۴۴۰ هزار و ۳۱۶ دُز باقیمانده که تاکنون یک میلیون و ۹۶۶ هزار و ۵۰  دُز واکسن با احتساب سه نوبت در استان به گروه‌های هدف تزریق شده است.

معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه یک میلیون و ۶۱ هزار و ۱۸۸ نفر معادل ۷۹ درصد جمعیت، نوبت اول واکسن را دریافت کرده‌اند، تاکید کرد: ۸۵۰  هزارو ۶۳۴ نفر نیز  دُز دوم این واکسن را دریافت کرده‌اند که ۶۳ درصد جمعیت هدف را شامل می‌شود.

شرکت ۱۳۷ کردستانی در پانزدهمین جشنواره قرآنی مُدهامتان

مدیر ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کردستان با اشاره به اینکه تا پایان آذر ۱۳۷ نفر کردستانی در پانزدهمین جشنواره قرآنی مدهامتان شرکت کردند، گفت: شرکت در این جشنواره تا ۲۴ دی ماه سال جاری تمدید شده است.

کامل گلباغی گفت: ۷۴ برادر و ۶۳ خواهر از اعضای کانون های مساجد استان تاکنون در رشته های مختلف جشنواره  مدهامتان شرکت کرده اند.

رفع مشکلات فرودگاه سنندج ضروری است

در آستانه پنج دی سالروز حضور سپاه در صنعت هوانوردی غیرنظامی کشور نماینده ولی‌فقیه در کردستان دیداری با فرمانده و کارکنان یگان حفاظت فرودگاه سنندج داشت.

حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالرضا پورذهبی در این دیدار گفت: حل مشکلات پروازهای فرودگاه سنندج ضروری است که با افزایش تعداد پروازهای هفتگی از این فرودگاه، بخشی از مطالبه مردم برای تسهیل و تسریع در حوزه حمل و نقل هوایی رفع شود.

۹۵ درصد جامعه هدف کردستان باسواد است

معاون سوادآموزی آموزش و پرورش کردستان گفت: در حال حاضر ۹۴.۵ درصد جامعه هدف ( ۱۰ تا ۴۹ سال) در سطح استان از نعمت سواد بهره‌مند هستند.

رمضان یوسفی در نشست خبری اظهار داشت: در میان جامعه هدف شاخص باسوادی مردان استان به ۹۶ درصد و باسوادی زنان به ۹۱.۹۲ درصد رسیده است، ضمن اینکه این آمار مربوط به محدوده زمانی تا پایان سال ۱۳۹۹ است.

کردستان عاری از سویه جدید کرونا اومیکرون

رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه تزریق دُز سوم واکسن کرونا برای افراد بالای ۱۸ سال که سه ماه از زمان تزریق دز دوم آنها گذشته باشد آغاز شده است گفت: تاکنون گزارشی مبنی بر مشاهده سویه جدید کرونا اومیکرون در کردستان مشاهده نشده است.

دکتر فرزین رضاعی اظهار داشت: با این حال بر اساس ارزیابی‌های اپیدمیولوژیک، این سویه جدید در همه استان‌ها شیوع و در حال گسترش است.

وی با اعلام اومیکرون به عنوان پنجمین واریانت نگران‌کننده کرونا توسط سازمان جهانی بهداشت و گزارش شیوع این سویه جدید در کشور،   احتمال وقوع موج دیگر و افزایش شمار مبتلایان به این ویروس پیش‌بینی‌می‌شود.

۹ دی نماد ولایتمداری است

استاندار کردستان در جلسه هماهنگی و برنامه‌ریزی مراسم ۹ دی و سالگرد سردار شهید سلیمانی گفت: ۹ دی نماد علاقه‌مندی به یک جریان سیاسی نیست بلکه نماد ولایتمداری است چراکه برخی از افرادی که در جریان مقابل قرار داشتند بعدا لغزیدند.

اسماعیل زارعی‌کوشا با بیان اینکه بزرگداشت ۹ دی نباید موجب دودستگی و قطب بندی در جامعه شود بلکه باید در آن به تبیین حرکت مردم پرداخت اظهار داشت: در برنامه‌های سالگرد ۹ دی نباید فضای تند توهین ایجاد شود بلکه باید از تبعات و آسیب‌های این فتنه صحبت کرده و خوراکی برای بصیرت‌افزایی در آینده تهیه کنیم.

وی یادآور شد: فتنه ۸۸ محصول یک اختلاف سیاسی و انتخاباتی نبود یک عقبه داشت و مسجل شد که یک طراحی پیچیده شکل گرفته بود تا جامعه را دچار یک بحران کند.

استاندار کردستان تاکید کرد: بهانه بسیاری از تحریم‌ها و مسائل اقتصادی و مشکلات بین المللی همان فتنه ۸۸ بود.

چهارهزار میلیارد ریال به آسفالت راه های روستایی کردستان اختصاص یافت

مدیرکل راهداری و حمل ونقل جاده‌ای کردستان گفت: در بودجه سال ۱۴۰۰، چهار هزار میلیارد ریال برای آسفالت راههای روستایی استان اختصاص یافته است.

محمدراشد مدرس گرجی در نشست خبری در سنندج اظهار داشت: این میزان اعتبار ازمحل‌های مختلف از جمله مناطق محروم اختصاص یافته و تاکنون ۵۰ درصد آن تخصیص داده شده است.

وی افزود: در حوزه آسفالت راه روستایی میانگین کشوری ۵۴درصد و استان ۵۰ درصد است اما در روستاهای بالای ۲۰ خانوار میانگین کشوری ۸۰ درصد و استان ۶۰ درصد است و بیشترین اختلاف و مشکل ما در این بخش است.

ورود فضولات حیوانی به سدها باعث طعم و بوی بد آب شرب سقز

بعد از سنندج نوبت سقزی ها بود تا از طعم و و بوی بد آب گلایه کنند، رییس امور منابع آب شهرستان سقز در این مورد گفت: ورود فضولات حیوانی ۱۹ روستای بالادست به سد چراغ ویس باعث طعم و بوی نامطبوع آب شرب سقز می شود.

عباس جاوید اظهار داشت: ورود فضولات حیوانی و انسانی به سدها با توجه به رشد جلبک ها، علاوه بر تغییر طعم و بوی آب شرب، فرایند تصفیه آب را هم با مشکل مواجه می کند.

وی با بیان اینکه روستاهای بالادست سد چراغ ویس مرتفع و کوهستانی و اکثر اهالی این روستاها به دامداری مشغول هستند، افزود: رها کردن و تجمع فضولات حیوانی در مسیر آبراهه ها و شستشوی این فضولات توسط آب باران باعث انتقال این فضولات و شیرابه آن به داخل سد چراغ‌ویس و در نتیجه پایین آمدن کیفیت آب می شود.

وی راهکار حل این معضل در روستاهای بالادست سد چراغ ویس و شهید کاظمی را راه اندازی تصفیه خانه در خروجی این روستاها برای فاضلاب انسانی و همچنین جمع آوری فضولات حیوانی و انتقال آن به کارخانه ورمی کمپوست برای تولید و تهیه کود الی برشمرد.

اولویت دولت در بانه رفع مشکل آب شرب است

استاندار کردستان پنجشنبه این هفته در اولین سفر کاری و شهرستانی خود به بانه رفت و آنجا گفت: اولویت بنده در سفر به بانه بررسی مشکل آب شرب این شهرستان است و امیدواریم بزودی نگرانی مردم در این رابطه برطرف شود.

اسماعیل‌ زارعی‌کوشا  ابتدا به دیدار امام جمعه بانه و شورای افتا این شهرستان رفت و اظهار داشت: بررسی مشکل آب، منطقه ویژه اقتصادی و آزاد تجاری از نزدیک  از برنامه هیا این سفر است.

وی اضافه کرد: ایجاد مناطق ویژه اقتصادی و آزاد تجاری بانه و مریوان، نه تنها کاری برای توسعه اقتصادی بانه و استان خواهد بود بلکه زمینه بسیار خوبی برای رونق کشور فراهم خواهد شد.

استاندار کردستان با بیان اینکه رییس جمهور نگاه ویژه‌ای به استان به ویژه بانه دارد، افزود: تمام تلاش ما این است با برطرف کردن مشکلات، شاهد توسعه هر چه بیشتر اقتصاد در بانه باشیم.

استاندار کردستان در ارتباط با مشکل آب شرب بانه گفت: اجرای خط انتقال آب از سد عباس آباد و ایستگاه پمپاژ در دست پی‌گیری است و مشکل آب این شهر تا اردیبهشت سال آینده برطرف خواهد شد.

زارعی‌کوشا در حاشیه بازدید از شرکت پیشرو سورین فن آور فرتاک بانه در جمع خبرنگاران اظهار داشت: با پیگیری جدی و تلاش دستگاه‌های مربوطه، خط انتقال آب از سد عباس آباد و ایستگاه پمپاژ حداکثر تا اردیبهشت ماه به بهره‌برداری می‌رسد و قبل از فصل گرما مشکل آب شرب بانه رفع می‌شود.

استاندار کردستان با بیان اینکه بخش عمده ای از اقتصاد استان در این شهرستان تعریف شده است، افزود: در شهرک صنعتی بانه ۴۳ واحد فعال وجود دارد که در زمینه تولید لوازم خانگی و لامپ کم مصرف فعالیت دارند و در آینده واحدهای خوبی در این شهرک صنعتی راه اندازی خواهد شد.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان کردستان هم گفت: تاکنون ۱۵ سرمایه گذار خارجی متقاضی سرمایه‌گذاری در منطقه ویژه اقتصادی بانه هستند و مقدمات و شرایط لازم برای فعالیت آنها فراهم شده است.

احمد خسروی در جریان بازدید استاندار کردستان از منطقه ویژه اقتصادی بانه اظهار داشت: به دنبال دعوت از سرمایه گذاران خارجی برای سرمایه گذاری در منطقه ویژه اقتصادی بانه، ۱۵ سرمایه گذار از اقلیم کردستان عراق از طریق کنسولگری ایران در عراق درخواست سرمایه گذاری در این منطقه را داده اند.

وی اضافه کرد: تاکنون ۱۹ قرارداد صنعتی در این منطقه منعقد شده و به زودی عملیات اجرایی احداث ساختمان این واحدها آغاز می‌شود.

استاندار کردستان شامگاه پنجشنبه در جلسه شورای اداری بانه حاضر شد و گفت: دستگاه‌های مختلف در خصوص تامین زمین برای توسعه سرمایه‌گذاری و رفع مشکل مسکن در شهرستان بانه همت کنند.

زارعی‌کوشا اظهار داشت: با اغلب کسانی که امروز صحبت کردم، در زمینه تامین زمین برای سرمایه‌گذاری و مسکن مشکل داشتند که نیاز است مسوولان برای رفع این مشکل چاره اندیشی کنند.

وی با بیان اینکه برای امر سرمایه گذاری در بانه متقاضیان زیادی وجود دارد، افزود: باید از ظرفیت حضور وزرا و سفر رییس جمهوری نهایت استفاده را کرده و اعتبارات خوبی برای اجرای پروژه‌های جدید و طرح‌های نیمه تمام جذب کنیم تا شاهد پیشرفت و تعالی استان باشیم.

ادامه حرکت نظام در گرو تحقق عدالت اجتماعی است

مدیرکل جدید کمیته امداد کردستان معرفی شد، در مراسمی با قدردانی از سیدعلی موسوی جم، رضا طوسی از نیروهای بومی و اهل سنت کردستان جای او را گرفت.

 قائم مقام کمیته امداد امام خمینی(ره) کشور در مراسم تکریم و معارفه مدیرکل کمیته امداد کردستان گفت: ادامه حرکت نظام جمهوری اسلامی ایران در گرو تحقق عدالت اجتماعی در جامعه است و رهبر معظم انقلاب نیز بارها بر این مهم تاکید کرده ‌اند.

مصطفی خاکسار اظهار داشت: تحقق وظیفه بزرگی که کمیته امداد امام(ره) در زمینه برقراری عدالت اجتماعی بر عهده دارد وظیفه همگانی را می‌طلبد و همه باید در این مسیر گام برداریم.

تعطیلی امر به معروف و نهی از منکر جامعه را درگیر فساد می‌کند

امام جمعه موقت سنندج در خطبه های اولین نماز جمعه زمستان امسال گفت: اگر امر به معروف و نهی از منکر در جامعه تعطیل شود آن جامعه از برکت قرآن و وحی محروم می شود و فساد، تباهی و هرج و مرج در آن روی می‌دهد.

ماموستا سید احسن حسینی با تسلیت ایام سالگرد شهادت شهید حاج‌قاسم سلیمانی، یادآور شد: شهید سلیمانی به لحاظ اخلاق، شجاعت، مردانگی و گذشت و ایثار در راه خدا به راستی انسانی بزرگ بود که همه ما باید از ایشان الگو بگیریم و راه او را ادامه دهیم.

۲۰۰ خودروی گرفتار در برف گردنه خان بانه رهاسازی شد

بانه، مریوان، سقز و سروآباد آخر هفته برفی داشتند و زمستان را با خودنمایی برف آغاز کردند.

رییس راهداری، حمل و نقل جاده ای شهرستان بانه اظهار داشت: در پی بارش برف ۲۰۰ خودروی گرفتار در برف گردنه خان این شهرستان رهاسازی شد.

انور طاهایی اظهار داشت: همه مسیرهای اصلی منتهی به شهرستان بانه بازگشایی شده و تردد در آنها جریان دارد.

وی اضافه کرد: با توجه به بارش برف سنگین و کولاک شدید شهروندان از تردهای غیرضروری خودداری کنند.

رییس جمعیت هلال احمر شهرستان بانه هم اظهار داشت: داوطلبان جمعیت هلال احمر شهرستان بانه از ابتدای شروع بارش ها در پایگاه امداد و نجات گردنه خان مستقر شدند و به مسافران و در راه ماندگان امداد رسانی کردند و ۱۰۰ بسته غذایی در بین مسافران توزیع کردند.

اسماعیل رحیمی افزود: داوطلبان جمعیت هلال احمر ۸۰ خودروی گرفتار در برف را رهاسازی کردند و به ۲۵۰ نفر نیز امداد رسانی کردند

اقبال صالحی رییس اداره آموزش و پرورش بانه نیز گفت: با توجه به بارش برف سنگین و یخبندان تمامی مدارس روستای این شهرستان روز شنبه در ۲ نوبت صبح و بعداز ظهر تعطیل است.

تیم‌های ارزیاب به منطقه زلزله‌زده شویشه اعزام شدند

آخرین خبر در آخرین ساعات جمعه شب، وقوع زلزله ای به  بزرگی ۳.۸ریشتر حوالی شویشه در ساعت ۲۰ و ۴۸ دقیقه  بود.

بر اساس گزارش مرکز لرزه نگاری دانشگاه تهران،  طول جغرافیایی آن ۴۶.۶۹ و عرض جغرافیایی آن هم ۳۵.۱۷ و در عمق پنج کیلومتر زمین بود.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری کردستان گفت: بلافاصله تیم‌های ارزیاب متشکل از بخش‌داری‌ها و دهیاری‌ها به محل اعزام شدند که تاکنون گزارش خسارت از این زمین لرزه دریافت نشده است.

محمد فلاحی با بیان اینکه تیم‌های ارزیاب در منطقه حضور داشته و نسبت به ارزیابی محل زلزله اقدام کرده‌اند، افزود: نیروهای بخشداری و دهیاری‌ها در منطقه حضور دارند ولی خفیف بودن زمین‌لرزه، امکان خسارت بار بودن آن را به شدت کاهش داده است.

استان کردستان طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ یک میلیون و ۶۰۳ هزار نفر جمعیت دارد و دارای ۱۰ شهرستان، ۳۲ شهر، ۳۱ بخش، ۸۶ دهستان و یک هزار و ۶۹۷ روستا است.

برچسب‌ها اسماعیل زارعی کوشا کردستان دانشگاه کردستان سنندج دولت سیزدهم نرخ تورم

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اسماعیل زارعی کوشا کردستان دانشگاه کردستان اسماعیل زارعی کوشا کردستان دانشگاه کردستان سنندج دولت سیزدهم نرخ تورم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۷۹۵۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۶ اردیبهشتِ زیبا؛ روز زیبای سنه نازار

شاید هیچ روزی بهتر از یکی از روزهای اردیبهشت زیبا سزاوار نبود که پای نام سنندج؛ این شهر تاریخی و کوهستانی بنشیند؛ روز ششم اردیبهتشت که یکی از زیباترین شهرهای ایران را به زیباترین ماه‌ سال پیوند زده؛ روز "سنه نازار"؛ روزی برای جشن و شادمانی سنندجی‌ها - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، امروز؛ ششم اردیبهشت، در سال 1397 با تصویب شورای فرهنگ عمومی کردستان، به نام سنندج نامگذاری شد و به دنبال آن هر ساله در این روز برنامه‌ها و جشن‌های مختلفی برگزار می‌شود.

شهرداری سنندج چند سال پیش فراخوانی را برای انتخاب روز سنندج ارائه داد که همان‌زمان شش اردیبهشت انتخاب شد و دلیل این انتخاب این بود که تاریخ تأسیس شهر سنندج به دست سلیمان خان اردلان در سی‌ام ذی‌القعده سال 1046 هجری قمری بوده و این تاریخ دقیقاً ششم اردیبهشت می‌شود که مصادف است با سال 1637 میلادی و 1016 شمسی؛ این تاریخ در کمیسیون فرهنگی شورای شهر و سازمان فرهنگی شهرداری و شورای فرهنگ عمومی استان کردستان تصویب و به عنوان روز شهر سنندج نام‌گذاری شد.

یک هفته شاد و مفرح در هفته سنندج

از ششم تا دوازدهم اردیبهشت به عنوان هفته فرهنگی شهر سنندج نام‌گذاری شده و برنامه‌های متنوعی در طول مدت این یک هفته برگزار می‌شود.

امروز همزمان با ششم اردیبهشت ماه برنامه‌های متنوعی در سنندج برگزار می‌شود. مراسم افتتاحیه ساعت 17 عصر در پردیس سینما بهمن سنندج آغاز و نمایشگاه کتاب با همکاری اداره‌کل کتابخانه‌های استان کردستان به مدت یک هفته در بوستان کتاب شهر سنندج دایر خواهد بود.

فردا دومین جشنواره ورزش پهلوانی همزمان با دومین روز از هفته سنه با همکاری هیئت پهلوانی، در روز هفتم اردیبهشت از ساعت 15 تا 19 در پارک روجیار و اکران فیلم کارگردان‌های سنندجی به مدت یک هفته در پردیس سینما بهمن سنندج شروع خواهد شد. اجرای چندین گروه تئاتر خیابانی هم به مدت یک هفته هر روز از ساعت 18 تا 19 در محل پارک شانو سنندج اجرا می‌شود.

برپایی کارگاه و نمایشگاه نقاشی و برپایی ایستگاه نقاشی دیواری کودکان در سومین روز از هفته سنه در بوستان سپیدار سنندج؛ نمایشگاه صنایع ‌دستی، مشاغل خانگی و صنعت‌کاران به مدت یک هفته صبح و بعدازظهر از هشتم اردیبهشت در محل عمارت خسروآباد سنندج؛ نمایشگاه عکس‌های قدیمی شهر سنندج نیز به مناسبت روز سنه از هشتم اردیبهشت به مدت یک هفته در محل گالری سوره حوزه هنری؛ رونمایی از کتاب و پنل تخصصی موسیقی با همکاری دبیرخانه شهر خلاق از روز نهم اردیبهشت از ساعت 16 تا 20 بعدازظهر در محل فرهنگسرای شهرداری جنب پارک شهدا؛ کارگاه حکایت‌گویی، قصه‌گویی، موسیقی کودک و نقاشی کودک با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان در روز دهم اردیبهشت در آمفی‌تئاتر کانون پرورش فکری و همایش مستوره اردلان با همکاری اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی از ساعت 16 تا 20 از دیگر برنامه‌های این هفته است.

مراسم مولودی‌خوانی سنتی سنندج و تجلیل از خاندان قرآنی نیز در ششمین روز از این هفته ساعت 17 الی 20 یازده اردیبهشت ماه در عمارت خسروآباد سنندج، برگزاری دومین جشنواره عکاسی و برپایی نمایشگاه به صورت ملی و بین‌المللی با موضوع هفته فرهنگی (سنه) با همکاری انجمن عکاسان از دیگر برنامه‌های هفته سنندج است.

همچنین امروز بازدید عموم مردم از موزه مردم‌شناسی خانه کُرد(عمارت آصف)، موزه باستان‌شناسی سنندج(عمارت ملالطف‌‌الله) و کاخ‌موزه خسروآباد از ساعت تا ساعت 20 شب رایگان است.

درباره "سنه نازار"

سنندج به کردی (سنه یا سنه دژ) مرکز استان کردستان در غرب ایران است. سنندج در ارتفاع 1500 متری از سطح دریا و در منطقه کوهستانی زاگرس واقع شده و آب و هوایی سرد و نیمه‌خشک دارد. این شهر از سوی غرب به کوه آبیدر، از شمال به کوه شیخ معروف از جنوب به کوه سراج‌الدین و از شرق به کوه خاتون شیشه‌ری و گردنه لیلاخ محدود شده و در منطقه‌ای به وسعت 73688 هکتار گسترده است. 

سنندج در جمع 245 شهر شبکه شهرهای نوآور جهانی یونسکو و 28 شهر نوآور موسیقی جهان قرار دارد. این شهر به لحاظ موقعیت جغرافیایی و فعالیت‌های شهرسازی عصر صفوی و قاجار، از بافت شهری سنتی باارزشی برخوردار است که سازه‌های مسکونی و عام‌المنفعه متعددی مانند حمام، مساجد و بازار در آن باقی مانده است.

سنندج را به علت واقع شدن در دامنه کوه، در گذشته سنه می‌خواندند و چون دژ آن از لحاظ نظامی اهمیت زیادی داشته، آن را سنه‌دژ (دژی در پای کوه) می‌نامیدند که کم‌کم به سنندج بدل شد. ژاک دمورگان که در اواخر پادشاهی ناصرالدین‌شاه به ایران آمده، همه‌جا از این شهر با نام سنه یاد کرده است.

مردم کردستان و خود سنندجی‌ها به شهر سنندج «سنه» می‌گویند و با القابی همچون سنه باوان (خانه پدری) و سنه نازار (بسیار عزیز) نامش را می‌برند، سنه هر سال در ششم اردیبهشت زاده می‌شود و مردم تولدش را جشن می‌گیرند.

ریشه نام سنندج

بابا مردوخ روحانی در کتاب خود درباره ریشه نام سنندج آورده است: خود کُردها سنندج را‌ «سنه» می‌خوانند و نام اصلی آن گویا همین بوده است؛ اما بعد از بنای برج و باروی حکومتی آن را «سنه‌دژ» گفته‌اند که سنندج تحریف و تعریبی از آن است. برخی معتقدند که اصل آن «سانان دژ» بوده به معنی قلعه و محل سان‌ها، زیرا سان در لهجه کردی گورانی، معنی سلطان می‌دهد، چنانکه «کانی سانان» نیز به معنی محل سلاطین است. سابقه سکونت در محل کنونی شهر سنندج (سنه یا سنه‌دژ) به گذشته‌های دور بازمی‌گردد.

با این وجود شهر جدید سنندج در دورهٔ صفوی و در روزگار شاه‌صفی در سال 1046 هجری قمری توسط سلیمان‌خان اردلان پایه‌گذاری شده است. نام سنه به احتمال زیاد از ریشه اوستایی گرفته شده است. تا پیش از دوره قاجار از این شهر به‌عنوان سنه یاد می‌شده است اما پس از این دوره به سنندج تغییر نام یافت.

ارتفاع این شهر از سطح دریا 1480 متر و متوسط بارندگی آن بیش از 500 میلیمتر در سال است، شهر سنندج به دلیل وضعیت خاص توپوگرافی یکی از شهرهای زیبای ایران است به طوریکه پیرامون این شهر از کوه‌های زیبا و بلند و داخل شهر به صورت تپه ماهور از تپه‌های متعددی تشکیل شده و برفراز هر تپه‌ای منظره‌ای زیبا از شهر نمایان است.

تعدادی از این تپه‌ها مانند توس‌نوذر، تپه‌روسی، تپه شرف‌الملک و.. از لحاظ تاریخی و مذهبی با اهمیت بوده و همچنین کوه زیبای آبیدر، کوه کوچکه‌رش (سنگ سیاه) در دو طرف شهر، زیبایی بیشتری به این شهر داده‌ و در حاشیه شرقی شهر رودخانه قشلاق جاری است که بر زیبائی هرچه بیشتر شهر افزوده است.

بر اساس گفته زاهد کریمی یکی از کارشناسان حوزه باستان‌شناسی و گردشگری قدمت شهر سنندج به هزاره چهارم پیش از میلاد (دوره مس و سنگ میانی) برمی‌گردد، به طوری‌‌که بررسی‌های باستان شناسی انجام شده در دو تپه واقع در ضلع شرقی شهر سنندج و در جوار رودخانه گریاشان، در اراضی شهرک دگایران که با مساحتی بیش از دو هکتار به همدیگر متصل هستند نشان‌دهنده قدمت شش هزار ساله شهر سنندج (دوره مس و سنگ میانی) است.

این کارشناس می‌گوید: با توجه به پراکندگی سطحی داده‌های فرهنگی (سفال) و بررسی آثار به دست آمده در این مکان این آثار مربوط به دوران کالکولتیک میانی (مس و سنگ میانی) مربوط می‌شود که شاخصی از دوره دالما - عبید بوده و سفال‌ها دارای نقوش هندسی هستند. با توجه به استقرار این منطقه در حاشیه شرقی شهر سنندج که اکنون بافتی از شهر محسوب می‌شود می‌توان به پیشینه این شهر در ادوار گذشته دست یافت. در ضلع شرقی این تپه آثار سطحی از دوره اشکانی و اسلامی نیز به دست آمده که با ساخت و سازهای صورت گرفته در این قسمت، بخش زیادی از محوطه مربوط به این دوران از بین رفته است.

گذشته سنندج

پس از نابودی دژ حسن‌آباد در سال 1046 هجری قمری در زمان حکومت شاه‌صفی، سلیمان‌خان اردلان پسر تیمورخان اردلان از بستگان مورد اعتماد شاه‌صفی به کردستان آمد، مرکز ایالت کردستان را از حسن‌آباد به سنندج انتقال داد و شهر سنندج را در محل روستای سینه پی نهاد و دژ حکومتی را بر بالای تپه‌ای به بلندای 20 متر در کنار روستای سینه (که امروزه به باشگاه افسران معروف است) ساخت و در بیرون و پیرامون دژ؛ خانه، گرمابه، بازار و مسجدی ساخت و رشته کاریزی نیز در دشت «سرنوی» پی نهاد و آب آن را به شهر و میان دژ آورد.

دژی را که «سلیمان‌خان» بنا نهاد «سنه‌دژ» نامیدند که بر اثر گذشت زمان و تلفظ‌های گوناگون به «سنه‌دج» و سپس «سنندج» دگرگون شد. سازهٔ اصلی آن از زمان خسروخان اول تا امان‌الله‌خان اول طول کشید. حسنعلی‌خان اردلان، والی سنندج در سال 1116 هجری قمری درمیان دژ حکومتی چند تالار و عمارت بنا می‌کند و سپس مسجد و مدرسه‌ای بزرگ در شهر سنندج بر پا می‌کند که دو منار بلند داشته است. این دو منار یکصدسال پابرجا بود تا اینکه «امان‌الله‌خان اردلان» والی کردستان که مردی سخت مذهبی و تندرو بود، آن را ویران کرده و به جایش مسجد و دو منار و باغی به نام فردوس ساخت.شهر سنندج مقر طوایفی از اردلان، جاف، مردوخی‌ها، صادق وزیری، ناهید، کامکارها، کمانگرها، نقشبندی، شیخ الاسلامی، اردلان، وزیری، وکیل، تیمون، هاشمی، لله خانی، قطبی، میربابان، بابان، سروش، گله داری (گله خانی) و طلائی بوده‌ است. 

ساکنان سنندج، کرد هستند که به زبان کردی به گویش اردلانی تکلم می‌کنند. لهجه رایج در استان کردستان لهجه اردلانی (شاخه ای از زبان کردی) نام دارد که در سنندج و شهرهای اطراف رایج است اما مکریانی گویش دیگر از کردی است که در شهرستان‌های پیرانشهر، مهاباد، بوکان، بانه، سردشت و اشنویه رایج است.

اقلیت‌های مسیحی (کاتولیک) و کلیمی نیز وجود داشته که طی چند سال گذشته از کشور مهاجرت کرده‌اند. در گذشته ارمنی‌ها و آشوری‌ها نیز در این شهر زندگی می‌کردند اما با گذشت زمان از سنندج مهاجرت کردند. مدارس آلیانس در سال 1316 هجری قمری در سنندج مانند شهرهای همدان، اصفهان، شیراز و کرمانشاه که بیشترین تعداد یهودیان را داشتند، تأسیس شدن یک محله کامل برای یهودیان وجود داشته و قسمت اعظم تجارت منطقه را در دست داشتند.

در زمان‌های قدیم، 3 یا 4 کنیسه وجود داشت ولی هم‌اکنون دو کنیسه فعال است. یک کنیسه قدیمی هم در سنندج وجود دارد که در حدود 150 سال قدمت دارد. در کنیسه سنندج، می‌توان قدیمی‌ترین نسخ سفر تورات را یافت، که ناب‌ترین پوست آهو را دارد و جوهر آن از جوهر چینی است. شغل یهودیان قدیمی در سنندج، پارچه‌فروشی و خرازی بوده‌ است.

انتهای پیام/481/

دیگر خبرها

  • حمله خرس خرابکار به کندو‌های زنبورداران در بانه (فیلم)
  •  طی چندماه گذشته، معرفی ۳۰ بسته جدید سرمایه گذاری ماکو در نمایشگاه اکسپو 
  • ۱۰۵ مرکز خرید تضمینی گندم در گلستان آماده فعالیت هستند
  • ثبت ۵ زمین‌لرزه در خوی طی هفته گذشته
  • انجام ۶ عملیات مردم‌یاری پایگاه هوانیروز کرمانشاه طی هفته گذشته
  • ثبت ۵ زمینلرزه در خوی طی هفته گذشته
  • (ویدئو) حمله خرس خرابکار به کندوهای زنبورداران در بانه
  • اعزام هوایی نوزاد دلیجانی
  • ۶ اردیبهشتِ زیبا؛ روز زیبای سنه نازار
  • خبرهای جدید از افزایش تعطیلات آخر هفته از زبان یک نماینده مجلس